j

Hogyan pucold a lovat

Hogyan pucold a lovat?

Én mikor lovat pucolok mindig felűről kezdem! Először mindig lecsutakolom. A csutakoláshoz az alábbiakat használd:

  • puha rongy
  • sörényfésű
  • szőrkefe
  • gyökérkefe
  • műanyag vagy gumivakaró

Így csináld: tedd a vakarót a ló nyakára és a farka felé haladva kezd el dörzsölni! A bal kezedet tedd a ló marjára, (ez azért fontos mert ha a ló el akar menni, indulni akkor érzékelni tudod!) majd a vakaróval körkörösen kezd el vakarni (a ló nyakánál). Itt kicsit nyomd rá a vakarót, hogy az összes piszok lejöjjön!

Tipp: alaposan pucold le, mert a lovaglás után a nyereg alá és a lóra még több piszok gyűlik!

Tipp: a vakarót ütögesd egy fához, hogy a beletapadt piszok kiessen belőle!

Ha a nyakát lepucoltad, jöhet a többi része! A szügy, mar, has, de itt légy óvatosabb, mert itt érzékeny a ló! Ha megvolt a bal oldal, akkor jöjjön a jobb oldala a lónak! Ezután vedd a jobb kezedbe a szőrkefét a balba pedig a vakarót! A fellazított por lekefélését mindig a ló nyakánál kezd! Húzd a kefét végig a lovon, majd pedig a vakaróval tisztítsd ki a kefét, de ügyelj hogy ne a lóra hulljon a por! A csánkot és az az alatti részt próbád meg kitisztítani, de ha nem megy csináld gyökérkefével!

Fontos! Ha lovad lábát pucolod, ne guggolj le, mert így ha baj van, akkor nem tudsz ellépni! A szőrkefét alaposan tisztítsd ki mielőtt lovad fejét el kezded pucolni! Ha lovadnak az orrhát és pofa részek nem túl érzékenyek akkor tisztítsd azt is szőrkefével! A tarkónál és fülnél már lehet hogy ellenkezni fog!

Tipp: tiszta nedves ronggyal töröld át a szemzugokat és az orrnyílást!

Most jön a pata. A patát először is patakaparóval tisztítsd és a patakaparónak a másik felével (a drótos résszel) is tisztítsd ki!

jfhuzb

Ha ez megvan akkor jöhet a sörény! A sörényfésűvel a ló sörényét és farkát is tisztítsd át!

Fontos tipp:Ha a lovad sörénye kócos, akkor sem szabad „tépni” Szépen bontogasd!

 

fnbghgofghjhtfopjuoéghjuifghiof

Bővebben: http://allattarasrol.hupont.hu/7/lovak-pucolasa#ixzz7Sccov1mY